FAKULTI PENGAJIAN BAHASA DAN PEMBANGUNAN INSAN
Universiti Malaysia Kelantan

MENGENAI FAKULTI PENGAJIAN BAHASA DAN PEMBANGUNAN INSAN


Fakulti Pengajian Bahasa dan Pembangunan Insan (FBI) - dahulu dikenali sebagai Pusat Pengajian Bahasa dan Pembangunan Insaniah (PBI) - merupakan fakulti kesembilan yang ditubuhkan di UMK setelah proses naik taraf sebagai fakulti diluluskan oleh Kementerian Pengajian Tinggi pada November 2020. Pengurusan Tertinggi UMK telah meluluskan operasi FBI sebagai fakulti pada 10 Januari 2021.

Fakulti Pengajian Bahasa dan Pembangunan Manusia (FBI) adalah salah satu entiti akademik terawal yang ditubuhkan semasa penubuhan UMK. FBI bertanggungjawab untuk melengkapkan pelajar dari segi kemahiran berbahasa dan kemahiran insaniah selaras dengan visi dan misi universiti yang menekankan pembangunan modal insan berkualiti tinggi. FBI bertanggungjawab untuk memberikan perkhidmatan yang menumpukan pada penguasaan bahasa dan pembangunan modal insan setiap pelajar UMK.

FBI kini terdiri daripada tiga (3) jabatan selepas penstrukturan semula jabatan pada bulan Julai 2021 seperti yang berikut:

i) Jabatan Pengajian Umum

ii) Jabatan Pengajian Bahasa

iii) Jabatan Pembangunan Insan

FBI beroperasi di tiga kampus berbeza: UMK Bachok, Kampus Kota dan Kampus Jeli.

Pejabat pentadbiran pertama FBI bertempat di UMK Kampus Kota sejak tahun 2007 sehingga perpindahan ke Kampus Bachok pada tahun 2012. Bermula 2012, pejabat pentadbiran dan bilik-bilik staf akademik PBI ditempatkan di Tingkat 1, Bangunan Akademik dan Pentadbiran (BAP).

Pada bulan Jun 2017, bangunan baharu FBI siap dibina di UMK Kampus Bachok. Justeru, bulan Julai 2017 menjadi tanda permulaan baharu kelangsungan pembangunan FBI setelah 10 tahun di mana perpindahan pejabat pentadbiran FBI dan bilik-bilik staf akademik FBI ke bangunan baharu selesai disempurnakan. Majlis solat hajat dan majlis jamuan kesyukuran diadakan bagi menyatakan puji-pujian kepada Tuhan sekalian alam atas nikmat kurniaan-Nya ini.  

FBI kini mempunyai seramai 94 orang staf yang terdiri daripada 87 orang staf akademik dan 7 orang staf pentadbiran. 

LANGGAN BERITA

Langgan dan dapatkan berita terkini mengenai kami, dan lain-lain